Behandling


På Intimhälsan kan du som har besvär med underlivet få individuellt anpassad behandling. Besöken sker på plats i Knivsta eller via videolänk.
Besöken är 50 minuter långa.

Boka Tid

Vid första besöket får du berätta om dig själv och dina besvär samt vad du önskar få hjälp med. I de flesta fall sker ingen undersökning vid det första besöket.

Besvär jag behandlar:

Vestibulodyni betyder att man har en intensiv, svidande och brännande smärta strax innanför slidmynningen. Smärtan kan alltid ha funnits där, dvs en primär smärta. Eller så kan smärtan ha kommit efter t ex svampinfektioner, urinvägsinfektioner eller efter trauma, dvs en sekundär smärta. Många gånger kommer smärtan över tid.

Smärtan kan vara provocerad, dvs det gör ont vid beröring, av sömmar på kläder eller när man t ex försöker ha penetrationssex eller använda tampong. Smärtan kan vara oprovocerad, dvs kännas hela tiden.

Smärtan i underlivet leder ofta till spänningar i bäckenbotten, rädslor av olika slag och minskad sexlust. Smärtan påverkar kroppen, psyket och samlivet. För de flesta medför besvären en negativ påverkan på välbefinnandet och livskvaliteten.

Genom att få mer kunskap om besvären, få verktyg att arbeta med hemma samt förståelse kring varför de olika verktygen kan hjälpa kan du bli betydligt bättre eller helt bra gällande besvären.

Läs mer under fakta och länkar.

Vaginism eller överspänd bäckenbotten är vanligt. Kroppen vill alltid skydda oss och gör sitt bästa för att skydda det smärtande område. Kroppen spänner sig i det smärtande området för att skydda oss. Om underlivet blir spänt kan det vara svårt att känna det och ofta kommer spänningen stegvis. Spänningen i bäckenbottenmuskern leder till ökad smärta, och ibland klåda. Behandlingen syftar till att du ska få ökad förståelse om din bäckenbotten. Hur musklerna fungerar och hur de samverkar med andning, tankar och känslor. Du får individuellt anpassade övningar för att hjälpa bäckenbotten att slappna av, vilket leder till minskad smärta och klåda.

Läs mer under fakta och länkar.

Cirka 10 % födda med en livmoder världen över har endometrios. Det motsvarar ungefär 200 000 personer i Sverige, varav minst 10 % är tonåringar.

Det tar i genomsnitt 5-7 år från att man förstått att smärtan är onormalt kraftig till att man får sin diagnos. Det är även vanligt att man sökt hjälp hos flera olika läkare innan man får hjälp. Kunniga inom endometrios vet att det är vanligt med symtom som påminner om UVI och IBS vid endometrios. Smärtan kan leda till ökad spänning i bäckenbotten som i sin tur ger ökad smärta.

Om endometrios upptäcks tidigare så kan de som drabbats snabbare få rätt hjälp, vilket spar lidande men kanske också ger sjukdomen ett lindrigare förlopp.

Endometrios är en godartad sjukdom men som kan leda till livslånga symtom i form av t ex smärtor, energilöshet och svårigheter att bli gravid. Ungefär 60 % av endometriosdrabbade har symtom, varav 20 % har mycket svåra symtom som kräver medicinsk och/eller kirurgisk behandling. Smärtan kan ofta lindras eller helt försvinna med hjälp av olika smärtstillande preparat och fysioterapi.

Läs mer under fakta och länkar.

I samband med en förlossning töjs musklerna i underlivet ut. Det gör att bäckenbottenmusklerna fungerar sämre under en period efter förlossningen. Musklerna behöver därför tränas upp och rehabiliteras för att åter bli starka igen. Bäckenbottenträningsprogram ska ingå i informationen från sjukhuset. Viktigt är att inte spänna hela tiden, utan att även låta musklerna slappna. Annars är risken stor att man får smärta pga överspänd bäckenbotten.

Det är det vanligt att man även får en bristning i underlivet vid förlossningen. Bristningen undersöks, graderas efter vad som skadats och åtgärdas i samband med förlossningen. Större skador som involverar sfinktern, ringmuskeln runt ändtarmen, drabbar ca 3% av förstföderskor. Dessa skador ska sys på operationsavdelning och ett uppföljningsbesök till fysioterapeut bör ingå.

Vanliga besvär som förekommer första tiden efter förlossningen kan vara gas- och urinläckage och en känsla av att det känns tungt mot underlivet och skaver. Dessa besvär bör gå tillbaka med träning och ökad styrka i bäckenbottenmusklerna inom ca ett halvår.

Det är viktigt att lyssna på kroppen efter förlossningen och du känner din kropp bäst. Kom gärna i gång och rör på dig. Stegra din aktivitet i takt med att bäckenbotten blir starkare. Om du upplever en tyngd-, tryck eller skavkänsla i underlivet har du troligen tagit i lite för mycket eller är spänd i bäckenbotten. Vill du få hjälp med bedömning av bäckenbotten eller hur du kan stegra övningar kan du boka tid hos fysioterapeut.

Det är viktigt att gå på toaletten och tömma tarmen när kroppen säger till och är redo. Då undviks förstoppning som annars kan leda till hemorrojder och smärta.

Efter återbesöket hos barnmorskan är det oftast ok att återuppta samlivet. Det kan kännas ovant och annorlunda, men är inte farligt att återuppta samlivet om barnmorskan bedömt att allt ser välläkt ut. Om du upplever smärta eller rädsla bör du söka vård hos läkare eller fysioterapeut.

Läs mer under fakta och länkar.

För de flesta är gynekologiska undersökningar obehagliga. För en del är de så obehagliga att man drar sig för att gå till barnmorska eller gynekolog.

Om motståndet är så uttalat att man upplever att det blivit ett problem och undviker gynekologiska besök, finns de hjälp att få.

Behandlingen innefattar samtal då du får förklaringar om vad som sker vid en gynundersökning. Behandlingen innehåller även anpassad och stegvis exponering i en undersökningssituation. Vi börjar där du befinner dig och stegrar övningarna i den takt som passar dig. Behandlingen sker i en trygg och lugn miljö. Mellan besöken hos mig övar du hemma med anpassade övningar. Genom ökad förståelse lär du dig sig sätt att hantera en gynundersökningssituation. Du kommer slutligen kunna klara av att genomgå en gynundersökning med instrument.

Läs mer under fakta och länkar.

Underlivet kan vara förknippat med ångest. Man kanske inte har eller fått utforskat sitt underliv. Man kan uppleva underlivet som äckligt, skört eller vara rädd att skada sitt underliv. Man kan ha en känsla av att något inte ska föras in i slidan.

Behandlingen syftar till att du ska få ökad kunskap och förståelse kring din kropp och ditt underliv. Att du ska få kunskap kring hur underlivet och sexualiteten fungerar. I behandlingen ingår även individuellt anpassade övningar med målet att du ska känna dig trygg med ditt underliv. Övningarna sker i en trygg och rofylld miljö.

Läs mer under fakta och länkar.

Om kroppen varit med om övergrepp, minns kroppen det och vill skydda oss. Man kan få samtalsterapi, men det är inte lika vanligt att man får hjälp att arbeta med kroppen eller samlivet.

Behandling efter övergrepp och trauma består av samtal samt individuellt anpassade övningar där vi tillsammans hjälper din kropp att lära sig lita på dig och du på din kropp. Övningarna sker i en trygg och rofylld miljö.

Läs mer under fakta och länkar.

En cancerdiagnos innebär ett trauma och en livskris. Det är vanligt att man blir väldigt trött, blir orolig och deprimerad. Kroppen kan förändras och man kan uppleva smärta och vara spänd. Behandling påverkar kroppen, psyket och sexualiteten. Det är vanligt med försämrad självkänsla och livskvalitet.

Cytostatika kan medföra att man mår illa, tappar håret och känner sig allmänt trött och medtagen. Biverkningarna försvinner oftast, men kan bli bestående.

Hormonell behandling kan göra slemhinnorna torra och sköra och sexlusten kan påverkas under behandlingstiden.

Strålbehandling mot könsorgan eller nedre delen av magen eller ändtarmen kan påverka urin- och tarmtömning och slidan kan bli trång. Biverkningarna kan komma efter lång tid.

Behandlingen hos mig kan innefatta samtal kring t ex självkänsla, sexualitet, närhet, lust eller tillit till kroppen. Du får individuellt anpassade övningar för hela din kropp och för din bäckenbotten och slida. Du får vårdande, utforskande eller behandlande övningar. Allt utifrån dina behov. Du kan få rådgivning kring träning.

Läs med under fakta och länkar.

Kommentarer från tidigare patienter:

  • “Efter flera års besvär med vaginism blev mina möten med Åsa vändpunkten. Åsa bidrog med ovärderlig vägledning - genom att ge verktyg i form av konkreta övningar att göra hemma, och genom att vara ett peppande bollplank, även i perioder när det kändes motigare. Åsa gav mig, med sin pedagogiska förmåga, stor förståelse för hur kroppen fungerar men också konkreta verktyg för att närma mig själv även på ett psykiskt plan.  För första gången förstod jag verkligen mina problem och lärde mig med Åsas övningar att kunna härleda dem, se mönster, vilket bidrog till känslan att jag återtog kontrollen över min kropp och mina besvär. Jag kände mig tagen på allvar, samtidigt som alla besök präglades av stor optimism med Åsas peppande inställning. Min partner var med på ett besök, vilket jag varmt kan rekommendera. Det var så betydelsefullt att Åsa bidrog till att ge min partner förståelse för mina problem på ett avslappnat sätt. Idag kan jag ha penetrationssex och utföra en gynundersökning - något jag trodde var omöjligt innan jag påbörjade min behandling hos Åsa. Jag har en mycket större förståelse för min kropp och medvetenhet över vad jag mår bra av överlag, idag. I dagsläget känner jag mig inte lika maktlös inför att problemen ska återkomma eftersom jag fått verktyg att hantera dom. Verktyg för livet helt enkelt!”

  • "Idag är det nästan svårt att minnas hur hopplöst allt kändes innan jag började min behandling hos Åsa. De verktyg jag fått med mig för att jobba med min vaginism och vestibulit har varit ovärderliga och Åsas bemötande har fått mig att ändra attityd till min egen kropp. Utan den hjälp och stöttning Åsa har gett hade jag aldrig vågat bli gravid."

  • "Jag rekommenderar varmt ett besök hos Åsa! Efter många år av stor hopplöshet mötte jag äntligen någon som med stor professionalism och värme tog min smärta på allvar och som gav mig verktyg att arbeta med den på ett konkret sätt i min egen takt. Behandlingen hos Åsa har varit anpassad efter mina behov och mål. Den har gett mig ökad förståelse för min kropp och smärtan, samt förmåga att bryta mönstret, både fysiskt och mentalt. Även under perioder när det har känts jobbigt och svårt och när jag själv inte har sett några framsteg var besöken hos Åsa peppande och jag gick alltid därifrån stärkt och motiverad. Åsa är otroligt inkännande och har en fantastisk förmåga att hitta balansen mellan att inte pusha på men ändå inspirera till att våga möta - och minska - smärtan. Idag är jag vid en punkt som jag inte hade vågat hoppats på innan behandlingen och har bland annat kunnat göra ett HPV-test. Jag fortsätter att ha stor användning av de verktyg och den kunskap som jag har fått av Åsa."

Din integritet

Vi på denna websida använder cookies.


Genom att använda våran hemsida godkänner du detta

Acceptera